Φιλοσοφική Σχολή
Προσαρμογή Εφήβων Μεταναστών και Προσφύγων από τη σκοπιά της Ψυχικής Ανθεκτικότητας: Ποιοι τα καταφέρνουν και γιατί;
Έργο χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (HFRI-FM17-1188)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, 09.00-15.30 Δήλωση εγγραφής (έως 30/11/2023): https://forms.gle/HfxHgsjPUhzk29Ev8 Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας. Σημειώστε την ημερομηνία, μείνετε σε συντονισμό! |
Η μετανάστευση αποτελεί καθοριστικό διακύβευμα του 21ου αιώνα. Εκατομμύρια νέοι ζουν σε διαφορετική χώρα από αυτήν όπου γεννήθηκαν οι γονείς τους. Στην Ελλάδα, εκτός από τους ήδη εγκατεστημένους οικονομικούς μετανάστες, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε γεωμετρική αύξηση των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, αφρικανικές χώρες και, πρόσφατα, από την Ουκρανία. Η ένταξη των μεταναστών και προσφύγων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις κοινωνίες υποδοχής. Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών, κρίσιμος δείκτης ένταξης των μεταναστών είναι πόσο καλά τα καταφέρνουν τα παιδιά τους στην κοινωνία υποδοχής. Η τρέχουσα ποιότητα προσαρμογής των εφήβων συνιστά προγνωστικό παράγοντα της μελλοντικής προσαρμογής τους, αλλά και της κοινωνικής συνοχής.
Οι οικογένειες των εφήβων μεταναστών αντιμετωπίζουν κοινωνική και οικονομική αντιξοότητα που θέτει σε κίνδυνο την προσαρμογή τους. Συνήθως εντάσσονται σε χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα των κοινωνιών υποδοχής. Στην Ελλάδα, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, συγκριτικά με τους Έλληνες. Επιπλέον, συχνά υφίστανται διακρίσεις. Παρά τις αντιξοότητες, παρατηρείται μεγάλο εύρος διακύμανσης στην προσαρμογή των εφήβων αυτών. Μερικά μεταναστόπουλα προσαρμόζονται καλά, ενώ άλλα αποδεικνύονται λιγότερο ανθεκτικά.
Το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα έχει βασικό σκοπό να κατανοήσει τους παράγοντες που προάγουν την ανθεκτικότητα των εφήβων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής αντιξοότητας που αντιμετωπίζουν. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα είναι: Ποιοι έφηβοι μετανάστες και πρόσφυγες προσαρμόζονται καλά και γιατί; Η μελέτη υιοθετεί το αναπτυξιακό μοντέλο της ψυχικής ανθεκτικότητας, το οποίο επικεντρώνεται στα θετικά στοιχεία της προσαρμογής των εφήβων μεταναστών δίνοντας έμφαση στους πόρους, στα πλεονεκτήματα, στους προστατευτικούς παράγοντες και στα θετικά αποτελέσματα, παρά στους κινδύνους, στα προβλήματα και στην ευαλωτότητα.
Το έργο περιλαμβάνει έξι ενότητες εργασίας με ορίζοντα υλοποίησης 48 μηνών (Δεκέμβριος 2019-Δεκέμβριος 2023).
Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από ερευνητές, συνεργάτες και βοηθούς των οποίων η ειδίκευση και η εμπειρία καλύπτουν συμπληρωματικά τις πολυεπίπεδες ανάγκες που προκύπτουν από τους ερευνητικούς στόχους, ως εξής:
Για τους σκοπούς της έρευνας συνεργαζόμαστε με τις παρακάτω σχολικές μονάδες:
Η μελέτη ευάλωτων εφήβων απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό σε θέματα δεοντολογίας, με πρωταρχική μέριμνα την ευημερία των συμμετεχόντων. Έχουμε λάβει έγκριση για τη διεξαγωγή της έρευνας από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, καθώς και από τη Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής. Η διασφάλιση εν επιγνώσει συγκατάθεσης αφορά τους/τις εφήβους όσο και τους κηδεμόνες τους.
Το έργο χαρακτηρίζεται ως υψηλής επικινδυνότητας-υψηλού οφέλους. Είναι υψηλής επικινδυνότητας επειδή εστιάζει σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες εφήβων. Και είναι υψηλού οφέλους επειδή θα παράξουμε στοιχεία με καινοτόμες μεθόδους, τα οποία φιλοδοξούν να συμβάλουν στον σχεδιασμό παρεμβάσεων και στη χάραξη πολιτικών που θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων εφήβων με σκοπό την προσωπική τους ανάπτυξη την κοινωνική ένταξή τους.
Επικοινωνία: frmotti[at]psych.uoa[dot]gr